Zachwycony ostatnim posunięciem jakim były proziaki, postanowiłem danie poddać lekkiej modyfikacji dokładając do niego jeden, jakże istotny element. W związku z tym, że pieczywo smażone na patelni sprawiało wrażenie osamotnionego, idealnie do niego przypasował się bardzo prosty w przygotowaniu farsz, składający się z pieczarek i cebuli. Poniższy przepis będzie entym już przykładem na to, że można małym kosztem, jeść smacznie i całkiem ciekawie. Przeciwnicy pieczywa niech biorą pod uwagę, że za chwilę mam do przebiegnięcia prawie 150 kilometrów więc pochłaniam takie rarytasy bez wyrzutów sumienia.
Do wykonania farszu potrzebujemy:
- 1 opakowanie pieczarek,
- 2 cebule,
- olej z pestek winogron,
- pieprz, sól.
- Pieczarki myjemy, kroimy.
- Cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy,
- Dorzucamy pieczarki i smażymy przez około 10 minut ( do odparowania wody ).
BUŁKA ( PROZIAK ) :
- 500 g mąki pszennej,
- 500 ml jogurtu sojowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
- Zasada przygotowania jest bardzo prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników suchych, po czym dodajemy jogurt i ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.
- Ciasto odstawiamy na ok 20 minut, po czym wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 10 cm.
- Na środek jednego z krążków wykładamy farsz i przykrywamy go drugim, zamykając krawędzie tak jak w przypadku pierogów.
- Pieczemy ( smażymy ) na suchej patelni po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Wiadomo, że taką bułkę podajemy z dużą ilością warzyw, sałatką lub innym skupiskiem witaminowym. Wczoraj nie udało się, przygotować żadnej sałatki, gdyż bułki znikały już na odcinku patelnia - talerz. Prosto i smacznie :) Dzień dobry !!!
Można czymś zastąpić jogurt? Wygląda smakowicie a jogurtu brak
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak późno odpisuje, ale miałem problem z dodawaniem komentarzy. Podejrzewam, że gdybyś użyła mleka też wyszly by pyszne :)
Usuń