poniedziałek, 15 czerwca 2015

BUŁKA Z PIECZARKAMI

Zachwycony ostatnim posunięciem jakim były proziaki, postanowiłem danie poddać lekkiej modyfikacji dokładając do niego jeden, jakże istotny element. W związku z tym, że pieczywo smażone na patelni sprawiało wrażenie osamotnionego, idealnie do niego przypasował się bardzo prosty w przygotowaniu farsz, składający się z pieczarek i cebuli. Poniższy przepis będzie entym już przykładem na to, że można małym kosztem, jeść smacznie i całkiem ciekawie. Przeciwnicy pieczywa niech biorą pod uwagę, że za chwilę mam do przebiegnięcia prawie 150 kilometrów więc pochłaniam takie rarytasy bez wyrzutów sumienia. 




Do wykonania farszu potrzebujemy:
  • 1 opakowanie pieczarek,
  • 2 cebule,
  • olej z pestek winogron,
  • pieprz, sól.
  1. Pieczarki myjemy, kroimy.
  2. Cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy,
  3. Dorzucamy pieczarki i smażymy przez około 10 minut ( do odparowania wody ).


BUŁKA ( PROZIAK ) :
  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml jogurtu sojowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka cukru.

  1. Zasada przygotowania jest bardzo prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników suchych, po czym dodajemy jogurt i ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.
  2. Ciasto odstawiamy na ok 20 minut, po czym wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy ok 10 cm. 
  3. Na środek jednego z krążków wykładamy farsz i przykrywamy go drugim, zamykając krawędzie tak jak w przypadku pierogów. 
  4. Pieczemy ( smażymy ) na suchej patelni po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.


Wiadomo, że taką bułkę podajemy z dużą ilością warzyw, sałatką lub innym skupiskiem witaminowym. Wczoraj nie udało się, przygotować żadnej sałatki, gdyż bułki znikały już na odcinku patelnia - talerz. Prosto i smacznie :) Dzień dobry !!!


2 komentarze:

  1. Można czymś zastąpić jogurt? Wygląda smakowicie a jogurtu brak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale miałem problem z dodawaniem komentarzy. Podejrzewam, że gdybyś użyła mleka też wyszly by pyszne :)

      Usuń