poniedziałek, 29 czerwca 2015

KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI

Nie ukrywam, że inspiracją do wczorajszego gotowania był krem batatella, przygotowany przez Weganona (weganon.blogspot.com). Mając do dyspozycji bataty i kilka marchewek, wahałem się pomiędzy wytrawną pastą do kanapek, a czymś co skutecznie zapcha słodką dziurkę, ale nie użyje do tego cukru. Połączenie słodkiego ziemniaka i marchewki zapewniło mi słodki, upragniony przeze mnie smak. 


  • 3 bataty,
  • 4 marchewki,
  • 3 łyżki mleka kokosowego ( schłodzonego ),
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao,
  • garść żurawiny,
  • garść orzechów włoskich,
  • odrobina oleju z pestek winogron.
  1. Marchewkę i bataty obieramy i kroimy na mniejsze części, plasterki, kostki, itp.
  2. Pieczemy warzywa skropione olejem, przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
  3. Rodzynki i żurawinę zalewamy na czas pieczenia wrzątkiem.
  4. Po upieczeniu warzyw, miksujemy je, dodając mleko kokosowe i kakao. 
  5. Po zmiksowaniu dodajemy odsączone z wody rodzynki i żurawinę. Opcjonalnie można dodać orzechy włoskie. Mieszamy.

Krem idealnie nadaje się do kanapek, smarowania naleśników, ale najbardziej mi przypasował jako deser, jedzony prosto z naczynia. Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak osłodzić sobie dzień, właśnie dla niego jest ta propozycja. 30 minut umiarkowanego szaleństwa w kuchni i od razu dzień staje się lepszy. 


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem i smakuje na prawdę smacznie - zero cukru czy jakichkolwiek słodzików, a jest na prawdę samo w sobie słodkie ! Dobry i szybki przepis na coś słodkiego

    OdpowiedzUsuń