środa, 24 czerwca 2015

CEBULARZE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Przepyszne na ciepło, wyśmienite na zimno. Świetne jako przekąska, sprawdzają się jako załącznik śniadania do pracy. Cebularze, bo o nich mowa, jest to  pszenny placek, wywodzący się z kuchni żydowskiej, o średnicy ok. 20 centymetrów pokryty cebulą pokrojoną w kostkę wymieszaną z makiem (15-20%). Podejrzewam, że jeszcze przyjdzie mi przygotować jego oryginalną wersję, lecz tym razem postanowiłem zamieszać w oryginalnym przepisie i przygotowałem swoją, równie pyszną wersję. Znajdą się pewnie hejterzy i przeciwnicy takiego jedzenia i usłyszę : ..bo gluten, bo pszenne pieczywo, bo smażona cebula...i na pewno wpływ na tą potrawę będzie też miał kolor nieba. Moja odpowiedzieć na to jest jednoznaczna: Jest pysznie, więc WARTO. Na dobrą sprawę nie jem tego tonami, więc można sobie pozwolić na taki produkt popychający zdrową sałatkę. 

CIASTO:
  • 2 kubki mąki,
  • 1/2 kubka mleka roślinnego.
  • 40 g drożdży,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • szczypta soli, 
  • 1/3 kubka oliwy z oliwek.
  1. Do miski, w której będziemy mieszać ciasto, kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym lekiem i mieszamy z cukrem oraz odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Drożdże muszą "ruszyć".
  2. Wsypujemy mąką z solą i zaczynamy mieszać, powoli dodając oliwę. 
  3. Ciasto musi być gładkie, mokre, ale jednocześnie za sprawą tłuszczu nie przywierać do rąk. 
  4. Odstawiamy na ok. 30 minut. Postawiłem w okolicy palnika, gdzie przygotowywałem farsz. 
FARSZ:
  • cebula ( ok 10-12 szt.)
  • suszone pomidory z zalewy,
  • pieprz, sól do smaku,
  • odrobina papryki wędzonej.
  1. Na zalewie z pomidorów podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy przez chwilę.
  3. Doprawiamy i odstawiamy do wystudzenia. 

KOŃCOWY ETAP:
  1. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki, które rozpłaszczamy dłonią tworząc placek o średnicy ok 15-20 cm.
  2. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Na wierz placków, układamy nasz farsz cebulowo-pomidorowy.
  4. Pieczemy przez 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
Nie będę reklamował i zachwalał! Skupię się na dokończeniu cebularza, życząc Wam owocnej pracy w kuchni oraz smacznego :)


2 komentarze: