środa, 24 czerwca 2015

KLUSKI Z TRUSKAWKĄ W SOSIE MANGO

Gdy przedwczoraj na facebooku, wrzuciłem pusty talerz w poście, ludzie zgadywali cóż wcześniej mogło na nim być ? Co z niego zostało spożyte? Padały truskawki i jagody, ale nikt nie pomyślał, że mogłem zjeść coś wytrawnego o tak słodkim kolorze. Wczoraj właśnie te propozycje, były elementem zapalnym i popchnęły mnie do zrobienia klusek, których wypełnieniem była truskawka. Sama kluska nie byłaby żadnym hitem, dlatego postanowiłem dorzucić do niej jeszcze kilka równie słodkich elementów, ale o tym oczywiście opowiem poniżej podając przepis. 



KLUSKI: 
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • skrobia ziemniaczana,
  • 1 pęczek ( krzaczek) melisy.
  1. Ziemniaki obieramy, solimy, gotujemy i lekko studzimy. 
  2. Masę ziemniaczaną po lekkim wystudzeniu, dzielimy na 4 części. Wyciągamy jedną część i w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Całość ziemniaków mieszamy ze skrobią oraz drobno posiekaną melisą. Ciasto wyjdzie gładkie, aksamitne, nie klejące się do rąk. 
  3. Gdy mamy już gotową masę ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni, tworząc "krążek" o grubości" ok. 5mm. Na środku układamy truskawkę, zamykamy ją w cieście i formujemy ponownie kulkę. 
  4. Gotujemy we wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ok 4 minuty.

SOS: 
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 mango,
  • kilka ziaren pieprzu czerwonego ( może być 10 ),
  • nasiona z 2 ziaren kardamonu.
  1. Pieprz rozgniatamy z kardamonem w moździerzu. 
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy tworząc aksamitną masę. 
Nie muszę się zbytnio rozpisywać i zachwalać walorów smakowych tego dania. Samym wyglądem zachęca do konsumpcji, krzycząc ze zdjęcia ZJEDZ MNIE !!! Wykonanie takich klusek na prawdę nie wymaga, żadnych zdolności kulinarnych i wykonać je może każdy użytkownik kuchni. Madzia, konsumując w pospiechu dwie kluski naraz, stwierdziła że lepszych w życiu nie jadła ( Dla mnie to najlepsza rekomendacja ). Życzę miłego gotowania i smacznego :)

3 komentarze: