Prawie cały miniony tydzień spędziłem w biegu lub w podróży, stąd też powstał lekki zastój kulinarny na blogu. Wczoraj z zapałem szaleńca, jak spragniony wolności, uciekający z cyrku tygrys postanowiłem przyrządzić szybkie danie, które w pełni zaspokoi mój popołudniowy głód. W takich okolicznościach na pomoc przychodzi moja ulubiona z mąk, czyli zmielone ziarna ciecierzycy, które wspaniale się łączą z warzywami, tworząc przepyszne placki. Wczoraj postawiłem na frittatę, która w połączeniu z jarmużem stworzyła ekspresowy obiad.
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
- papryka, sól, pieprz.
- pomidory koktajlowe lub daktylowe,
- garść jarmużu.
- 1/2 cebuli,
- odrobina oleju z pestek winogron.
- Mąkę mieszamy z wodą.
- Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Wylewamy masę na patelnie i smażymy, sprawdzając co jakiś czas, ścięcie ciasta.
- Gdy już się lekko podpiecze nasza frittata, przewracamy ją na drugą stronę. Metod przewracania jest wiele, ale ja wykorzystałem najłatwiejszą. Zsunąłem omlet na talerz i szybkim energicznym ruchem wrzuciłem go ponownie na patelnie, by mogła się obsmażyć druga strona .
Podanie takiej frittaty jest oczywiście indywidualną sprawą każdego. Wczorajsze wydanie prosiło się jednak by zapodać je w towarzystwie podsmażonych kiełków STIR_FRY ( nabytych w dyskoncie z nakrapianym owadem w logo), liśćmi szpinaku, pomidorów, czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Tak skonstruowane danie rozwala kubki smakowe, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Witam.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki z ciecierzycy może być grochowa?
Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale ostatni okres miałem bardzo zabiegany. Oczywiście mąka grochowa również się nadaje :)
Usuń