niedziela, 31 maja 2015

NALEŚNIKI I TWARÓG Z NERKOWCÓW

Naleśniki, naleśniki i jeszcze raz naleśniki. Najprostsza i zarazem najsmaczniejsza forma śniadaniowa i deserowa jaką znam. W piątek przebywał gościnnie u bardzo dobrych znajomych, w sumie rzec by można powiedzieć, że to spotkanie rodzinne było, bo znajomi są to bardzo bliscy. W związku z tym, że żeńskiej części tego domu obiecałem naleśniki, które już kiedyś prezentowałem, nie było odwrotu, podjąłem się występu gościnnego. Nie byłbym sobą gdybym nie zakombinował i tak oto powstała całkiem nowa potrwa, którą mogę Państwu zaprezentować ( no proszę zabrzmiało oficjalnie jak u Makłowicza ). 


NALEŚNIKI 
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka stevii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • odrobina oleju koksowego.
Składniki mieszamy ze sobą i smażymy na patelni posmarowanej delikatnie olejem kokosowym.

TWARÓG Z NERKOWCÓW:
  • 200 g nerkowców,
  • 1 laska wanilii,
  • garść rodzynek,
  • mleko roślinne,
  • 2 łyżki stevii. 
  1. Nerkowce moczymy w gorącej wodzie ( conajmniej 3-4 godziny przed przygotowaniem )
  2. Po odsączeniu wody wrzucamy do blendera, dodajemy stevię, odrobinę mleka, ziarna z laski wanilii i blendujemy. Ilość mleka jest uzależniona konsystencją jaką chcemy uzyskać. Jeśli chcemy mieć serek rzadki, oczywiście lejemy mleko bez opamiętania ;)
  3. Po zmiksowaniu wszystkich składników, dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy  do lodówki by nasz produkt się schłodził. 

Naleśniki podajemy z malinami na gorąco. Przygotowanie ich obejmuje trzy czynności : Wrzut na patelnie, posypanie substancją lekko słodzącą, podsmażenie ! Takie naleśniki spożywaliśmy w godzinach wieczornych, ale uwierzcie, bardziej pasują jako zestaw śniadaniowy. Po takim śniadaniu dzień jest lepszy. Musi być lepszy :) Dzień dobry i smacznego :) ! 


8 komentarzy:

  1. naleśniki mogłabym jeść i jeść... mam do nich słabość! a twarożek z nerkowców wręcz ubóstwiam, więc wyobrażam sobie jak cudownie smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. twarożek z nerkowców rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie naleśniki uwielbiam jeść na śniadanie. Dają kopa na cały dzień!
    Pozdrawiam biegowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie! A jaki blender polecasz do miksowania orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim taki, ktory posiada dużą moc :) Najlepiej od 1200 W w górę ;)

      Usuń