Naleśniki, naleśniki i jeszcze raz naleśniki. Najprostsza i zarazem najsmaczniejsza forma śniadaniowa i deserowa jaką znam. W piątek przebywał gościnnie u bardzo dobrych znajomych, w sumie rzec by można powiedzieć, że to spotkanie rodzinne było, bo znajomi są to bardzo bliscy. W związku z tym, że żeńskiej części tego domu obiecałem naleśniki, które już kiedyś prezentowałem, nie było odwrotu, podjąłem się występu gościnnego. Nie byłbym sobą gdybym nie zakombinował i tak oto powstała całkiem nowa potrwa, którą mogę Państwu zaprezentować ( no proszę zabrzmiało oficjalnie jak u Makłowicza ).
NALEŚNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- łyżeczka stevii,
- łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina oleju koksowego.
Składniki mieszamy ze sobą i smażymy na patelni posmarowanej delikatnie olejem kokosowym.
TWARÓG Z NERKOWCÓW:
- 200 g nerkowców,
- 1 laska wanilii,
- garść rodzynek,
- mleko roślinne,
- 2 łyżki stevii.
- Nerkowce moczymy w gorącej wodzie ( conajmniej 3-4 godziny przed przygotowaniem )
- Po odsączeniu wody wrzucamy do blendera, dodajemy stevię, odrobinę mleka, ziarna z laski wanilii i blendujemy. Ilość mleka jest uzależniona konsystencją jaką chcemy uzyskać. Jeśli chcemy mieć serek rzadki, oczywiście lejemy mleko bez opamiętania ;)
- Po zmiksowaniu wszystkich składników, dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy do lodówki by nasz produkt się schłodził.
Naleśniki podajemy z malinami na gorąco. Przygotowanie ich obejmuje trzy czynności : Wrzut na patelnie, posypanie substancją lekko słodzącą, podsmażenie ! Takie naleśniki spożywaliśmy w godzinach wieczornych, ale uwierzcie, bardziej pasują jako zestaw śniadaniowy. Po takim śniadaniu dzień jest lepszy. Musi być lepszy :) Dzień dobry i smacznego :) !
naleśniki mogłabym jeść i jeść... mam do nich słabość! a twarożek z nerkowców wręcz ubóstwiam, więc wyobrażam sobie jak cudownie smakowały :)
OdpowiedzUsuńNiebiański smak :)
Usuńtwarożek z nerkowców rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny :)
UsuńTakie naleśniki uwielbiam jeść na śniadanie. Dają kopa na cały dzień!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam biegowo :)
Również pozdrawiam biegowo i kulinarnie ;)
UsuńObłędnie! A jaki blender polecasz do miksowania orzechów?
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim taki, ktory posiada dużą moc :) Najlepiej od 1200 W w górę ;)
Usuń