Dzisiejsza potrawa będzie najlepszą podróżą, przez aromatyczny ogródek warzywny jaki tylko mógł się nam wyśnić. Nie będę się rozpisywał o dobrodziejstwach warzyw, ale w kilku podpunktach wymienię, jakie możemy osiągnąć korzyści przez ich regularne spożywanie.
- Zapobiegają powstawaniu anemii.
- Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki.
- Obniżają poziom zły cholesterolu, czyli działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca.
- Poprawiają odporność organizmu.
- Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu.
- Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój.
- Regulują pracę mózgu.
- Działają dobroczynnie na zmysł wzroku.
- Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji.
- Działają przeciwalergicznie
- 1 duży pęczek botwinki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 400 ml mleka kokosowego,
- sok z cytryny,
- 1 duży ogórek,
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- kilka rzodkiewek,
- pieprz, sól.
- Botwinkę odcinamy od buraków, szorujemy je i gotujemy w bulionie przez 5 minut, po których upływie wrzucamy pokrojone liście botwinki i gotujemy przez kolejne 5 minut. .
- Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę ( oprócz czosnku ), a bulion odstawiamy do wystygnięcia, buraki wyciągamy z wywaru.
- Po wystygnięciu wszystko wrzucamy, do wystudzonego wywaru ,ścieramy buraczki na tarce,dodajemy mleko, czosnek i doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
- Odstawiamy do lodówki. Chłodnik najlepszy jest następnego dnia.
Bardzo mi pasuje taka forma posiłku, gdyż mogę spokojnie zabrać go do pracy i spożyć nawet w biegu. Co prawda pogoda nie wymaga jeszcze od nas byśmy musieli się schładzać, ale taki chłodnik smakuje każdego dnia, bez względu na to jaka jest temperatura na dworze. Dzień dobry i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz