środa, 27 maja 2015

CHŁODNIK Z BOTWINKĄ

Dzisiejsza potrawa będzie najlepszą podróżą, przez aromatyczny ogródek warzywny jaki tylko mógł się nam wyśnić. Nie będę się rozpisywał o dobrodziejstwach warzyw, ale w kilku podpunktach wymienię, jakie możemy osiągnąć korzyści przez ich regularne spożywanie.
  1. Zapobiegają powstawaniu anemii.
  2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki.
  3. Obniżają poziom zły cholesterolu, czyli działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca.
  4. Poprawiają odporność organizmu.
  5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu.
  6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój.
  7. Regulują pracę mózgu.
  8. Działają dobroczynnie na zmysł wzroku.
  9. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji.
  10. Działają przeciwalergicznie

  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • sok z cytryny,
  • 1 duży ogórek,
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • kilka rzodkiewek,
  • pieprz, sól.
  1. Botwinkę odcinamy od buraków, szorujemy je i gotujemy w bulionie przez 5 minut, po których upływie wrzucamy pokrojone liście botwinki i gotujemy przez kolejne 5 minut. . 
  2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę ( oprócz czosnku ), a bulion odstawiamy do wystygnięcia, buraki wyciągamy z wywaru. 
  3. Po wystygnięciu wszystko wrzucamy, do wystudzonego wywaru ,ścieramy buraczki na tarce,dodajemy  mleko, czosnek i doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 
  4. Odstawiamy do lodówki. Chłodnik najlepszy jest następnego dnia. 

Bardzo mi pasuje taka forma posiłku, gdyż mogę spokojnie zabrać go do pracy i spożyć nawet w biegu. Co prawda pogoda nie wymaga jeszcze od nas byśmy musieli się schładzać, ale taki chłodnik smakuje każdego dnia, bez względu na to jaka jest temperatura na dworze. Dzień dobry i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz