piątek, 13 listopada 2015

ZUPA Z GROSZKU I JARMUŻU

W związku, że miałem już w garze gotowy bulion, postanowiłem go oczywiście przerobić na coś czego jeszcze nie próbowałem. Z racji tego, że w lodówce zalegał jarmuż, a po mojej głowie od kilku dni królowała zieleń groszku, padło na zupę. Widziałem wiele przepisów na taką zupę i wszystkie były podkręcane curry oraz kminem rzymskim. Prowadzony więc ciekawością, przystąpiłem do przygotowania tej zupy, uprzednio udając się do sklepu po wcześniej wspomniany groszek. Zupy, na które przepisy czytałem, w każdym przypadku były zmiksowane na krem, chcąc nieco urozmaicić strukturę dania, zastosowałem zabieg tuningu. 


  • 400 g groszku mrożonego,
  • 100 g jarmużu,
  • 2 ziemniaki,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • pieprz, sól.
  • szczypta curry,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • 1 cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • śmietanka sojowa,
  1. W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i 1 ząbek czosnku.
  2. Wlewamy do garnka bulion i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki,
  3. po ok 10 minutach dorzucamy jarmuż, przyprawy, oraz groszek.
  4. Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
  5. Wyciągamy połowę groszku z zupy i odkładamy na miseczkę. 
  6. Zupę miksujemy, po czym dorzucamy do niej wcześniej odłożony groszek.
  7. Na patelni podsmażamy kilka liści jarmużu z drobno posiekanym czosnkiem. 
  8. Przekładamy usmażony jarmuż do miseczki, po czym zalewamy go gorącą zupą. 
  9. Całość ubarwiamy łyżką śmietany sojowej, oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 

Warto jest mieć w zapasie bulion warzywny, który stanowi w większości przypadków bazę do zup. Wystarczy do niego dorzucić kilka smakowitych warzyw i po kilku minutach, możemy zajadać się przepyszną, kolorową zupą. Myślę, że 15 minut znajdzie prawie każdy i przyzna mi rację, że będzie to zdrowsze, niż wszelkiej maści "zalewacze" czy też inne "gorące saganki" ;) Życzę udanego dnia, oraz smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. Domowy bulion rzecz obowiązkowa w domu (choć czasem mi zabraknie i ratuję się kupnym :( ) Świetna zupka! Zgapię przepis na bank!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprawiam już wpis. Napisałam wcześniej , ze dodam głowkę upieczonego czosnku, a dalej już tak jak w Twoim przepisie. Całość zmiksuję, uwielbiam zupy kremowe. Sądzę, że dodanie troszkę płatków drożdżowych też będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda opcja przybliżająca nas do idealnego, pasującego nam smaku, jest dobra :)

      Usuń
  4. Wspaniały, zaskakujący smak! Zamieniliśmy tylko ziemniaki zwykłe na bataty i dodaliśmy kilka liści laurowych.

    OdpowiedzUsuń