wtorek, 14 marca 2017

FALAFEL Z JARMUŻEM

Jarmuż w moim menu pojawił się stosunkowo niedawno. Zdarzyło mnie się kilka lat temu dostrzec go przez wystawę w jednym z warszawskich sklepów, ale z racji tego, że biegłem, jakoś nie stałem się jego posiadaczem. Później bardzo długo szukałem w przeróżnych dyskontach, marketach, sklepach ze zdrową żywnością, ale bezskutecznie. Pamiętam gdy pewnego razu w jednym z dużych marketów zapytałem Panią rozkładającą towar, czy może znajdę gdzieś pomiędzy warzywami jarmuż. Spojrzała na mnie niepewnie, doszukując się w moich oczach podstępu i tak jakby wyczekiwała mojej reakcji, kiwając głową w obydwie strony, oznajmiła mi, że nie wie co to. Poddałem się, aż pewnego dnia dyskont spożywczy z owadem w logotypie, wprowadził na stałe do swej oferty karbowanego kuzyna kapusty. Odtąd gości w moim domu prawie codziennie i uszlachetnia większość potraw.



  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 liście jarmużu,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju (do masy),
  • olej do posmarowania falafeli. 
  1. Ziarna ciecierzycy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy na całą noc. 
  2. Ciecierzycę wrzucamy do malaksera z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier delikatnie przesmarowujemy olejem. 
  4. Z powstałej masy lepimy małe kotleciki. Dobrze zmielona ciecierzyca, sprawi że formowanie jest bardzo proste. Układamy na blaszce i smarujemy na wierzchu olejem. 
  5. Pieczemy przez 15 minut, po czym obracamy falafel i pozostawiamy na kolejne 15 minut.
  6. Podajemy z sosem koperkowym, czosnkowym, pomidorowym. W każdym zestawieniu będzie pysznie.


To danie jest propozycją dla wszystkich osób, które boją się potraw smażonych na głębokim oleju. Jak widać można też ogarnąć zdrowszą wersję, która tak jak i pierwsza, wymiata smakiem :) Życzę udanego dnia, oraz smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ile bym dała, żeby umieć gotować. Wchodzę tylko na te wszystkie strony i umieram z zazdrości do talentu gotowania. Na szczęście istnieją sklepy z wege żywnością - VegePaka niedługo się otwiera i już nie mogę się doczekać ich asortymentu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, właśnie zrobię bo nie trzeba smażyć w oleju ;)

    OdpowiedzUsuń