środa, 27 lipca 2016

WEGAŃSKI SER Z CZARNUSZKĄ W ZIOŁACH

Jeśli można z warzyw zrobić kaszankę, salceson, kiełbasę i inne produkty przypominające czasy młodości, dlaczego nie poszukać czegoś więcej. Choć bardzo kocham warzywa i pasty ściśle z nimi powiązane, cały czas szukam wegańskiego nabiału, który znajdzie zastosowanie na kanapce, pizzy, czy też jako uszlachetniacz sosów. Zabierałem się do tego zagadnienia jak pies do jeża i w końcu wykonałem manewr, który przyniósł ze sobą porcję zadowolenia nie mieszczącą się w opisowym słowniku kulinarnym. Ludzie często pytają, dlaczego te chore wegańskie głowy, szukają smaku z którego zrezygnowali? Nie jestem upoważniony by wypowiadać się za setki, tysiące, miliony osób, które zdecydowały się nie spożywać wyrobów mięsnych, ale mogę w skrócie powiedzieć, jak to wygląda z mojej strony. Doszukując się smaków, które towarzyszyły mi przez ponad 35 lat życia, nie oszukuję swego organizmu, ani też siebie wciskając w siebie kaszę i powtarzając, że jest to kiełbasa. Starałem się kiedyś rozgryźć ten fenomen odkrywczy i zwizualizowałem sobie rosół ogotowany bez przypraw, porcję mięsa rzuconą na patelnię bez szczypty polepszaczy smaku. Czy to będzie smaczne? Nie podejrzewam, by ktokolwiek się zachwycał tym co będzie jałowe jak kamienie prażone na słońcu. Kombinując w kuchni staram się odzwierciedlić kombinacje przypraw, kształt, dodaję nazwy ogólnie przyjęte jako mięsne, by pokazać wszystkim niedowiarkom, ciekawskim, że można. Przy odrobinie szczęścia i szczypcie tolerancji ze strony degustatorów, jest duża szansa, że gdy następnym razem będzie sięgał po pasztetową, zastanowi się 3 razy, czy nie lepiej będzie zjeść równie dobry, jeśli nie lepszy, pasztet warzywny. W ten oto sposób dochodzimy do orzecha, który zawsze kojarzył się z czymś chrupiącym, co uprzyjemniało seans filmowy. Tym razem twardziel przeob raził się w gładką masę, która zaskoczy niejednego konsumenta. 


  • 1 szklanka nerkowców,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • woda,
  • ok. 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • szczypta papryki chilli,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 5 łyżeczkek agar agar,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • oregano.

  1. Nerkowce namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na około 30 minut.
  2. Namoczone nerkowce wrzucamy do blendera, dodajemy 1 szklankę wody, mąkę kukurydzianą, płatki drożdżowe, przyprawy, oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy na gładki, aksamitny płyn i na końcu dodajemy nasiona czarnuszki.
  3. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy agar i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
  4. Dolewamy do agaru zawartość blegndera i energicznie mieszamy, gdyż masa szybko zaczyna gęstnieć. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego budyniu, przekładamy masę do wysmarowanej oliwą miski, a po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  5. Gdy ser będzie miał stałą konsystencję, obtaczamy go w oregano, tymianku i bazylii.

Dodatki, które wciśniemy w nasz nabiał jest długa jak baśnie Andersena. Możemy tam dodać niezliczoną ilość przypraw, pomidory suszone, oliwki, kapary,  wszystko co nam podsunie kuchenny arsenał. Ser nadaje się do pizzy, ale również jako dodatkek do sosu śmietanowego. Nic, tylko czarować. Miłego dnia życzę, oraz smacznego :)

P.S. post pisałem w pośpiechu, popędzany przez słońce i szum fal. Jeśli wdarły się jakieś błędy, najmocniej przepraszam. Gdy je zlokalizuję, na pewno naniosę korektę.

3 komentarze:

  1. to pomogę z lokalizacją błędu:
    (...)4.Dolewamy do agaru zawartość blegndera (...)
    mała literóweczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Huhuhu...Rzeczywiscie czarujaca sprawa :))...Ciekawe,jak dlugo daje sie przechowywac...U mnie przewazne do trzech dni (z tego typu przepisow),o ile oczywiscie ktos mi tego wczesniej z lodowki nie wyje...Jest dosc fajny przepis na waganska mozarelle tez na bazie nerkowcow i nsion babki srodziemnomorskiej( zapomnialam,jak to sie nazywa po polsku ,a na szybkiego ,w necie znalazlam tylko to)...Te nasionka pecznieja i nadaja Mozarelli takiej galaretowatej struktury.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mozna go pozniej zamrozic ??

    OdpowiedzUsuń