niedziela, 22 maja 2016

TOFU Z WARZYWAMI

Kartony, worki, skręcanie mebli, wszędzie unosi się kurz i panuje atmosfera napięta jak struna gitary Jimmiego Hendrixa. Staram się nie przechodzić zbyt blisko sprzętów kuchennych, by te w akcie desperacji nie zaczepiały mnie i nie kusiły swymi sztuczkami. Jeść jednak trzeba i w ramach oszczędności czasu, poszukuję szybkich i prostych rozwiązań. Dzisiejsza historia nie będzie związana z żadnym romansem, ani też z dialogiem, który zwykłem przeprowadzać z ukorzenionymi przedstawicielami płci zielonej. By zyskać na czasie nie wdawałem się w żadne kokieteryjne podjazdy i ubrany w milczenie, z zaskoczenia, chwytałem wszystko co mi wpadło w rękę. W trakcie tej ekspresowej akcji udało się złapać garść warzyw, owoc i tofu które zostało skąpane w ekspresowej marynacie. Piorunująco szybki manewr nie ominął także, nieśmiałej ciecierzycy, która zapuszkowana była  w kącie lodówki. W związku z tym, że talerze zostały już spakowane, danie wylądowało na desce, co tylko przyspiesza cały proces twórczy. 


  • garść sałaty,
  • jabłko,
  • czerwona cebula,
  • ogórek zielony, 
  • kiełki,
  • pomidory koktajlowe,
  • czarnuszka, 
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy.

TOFU + MARYNATA
  • 1 kostka tofu naturalnego Polsoja,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • szczypta papryki chilli,
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku.
  1. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią pokrojone w kostkę tofu.
  2. Odstawiamy na chwilę lub dłuższy czas do lodówki. 1 kostka tofu, zawsze jest zamarynowana i czeka na swój czas. 
  3. Obsmażamy tofu na odrobinie oleju.
  4. Dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i zajadamy przegryzając opiekanym pieczywem. 

Ekspresowe rozwiązanie, dla wszystkich przeprowadzających remont, zabieganych i ludzi którym jest nie po drodze do kuchni. Smacznie i przede wszystkim zdrowo. Życzę miłego dnia, oraz smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz