sobota, 25 lipca 2015

BIAŁKOWY GULASZ

W związku z tym, że ostatnimi czasy dużo biegam, wzrasta zapotrzebowanie na białko. Gdzie go szukać, w jakiej postaci je sobie aplikować? Jak zwykle w takich momentach sięgnąłem po rośliny strączkowe, które są odżywcze, sycące, dostarczające wartościowego białka i złożonych węglowodanów, niedrogie i nietuczące, a także bardzo smaczne. Dzisiejszy zestaw był kumulacją białka, które w jednej potrawie wskoczyło z trzech źródeł.


SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś (lub puszka),
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub puszka),
  • 1/3 szklanki niegotowanej czarnej soczewicy (lub innej),
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 7-10 pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 marchew,
  • 3-4 mocno dojrzałe większe pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • Olej,
  • Woda.

  1. W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojony  czosnek i lekko podsmażamy.
  2.  Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki surową marchew i w większe kawałki paprykę.
  3.  Po chwili dorzucamy pieczarki, cukinię, i surową soczewicę. Chwilę wszystko razem podsmażamy. 
  4. Do garnka dorzucamy pokrojone pomidory. Zaczynamy proces wolnego duszenia dolewając stopniowo wody. 
  5. Dosypujemy przyprawy i dusimy do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw pilnując aby w razie potrzeby dolewać wody. Konsystencja potrawy musi być lekko gęsta z sosem powstałym z duszenia wszystkich warzyw.
  6.  Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolę Jaś i ciecierzycę. Można użyć produktów z puszki lecz ja polecam ugotować te produkty w domu mocząc je wcześniej przez całą noc w wodzie. Oczywiście ilość fasoli i ciecierzycy  można w gulaszu zwiększyć.  
  7.  Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak w naszym przypadku kaszą gryczaną z pietruszką i ogórkiem małosolnym.

Jutro mam w palnie kolejne nieco dłuższe wybieganie, mam nadzieję że dziś zatankowane paliwo spisze się bardzo dobrze na trasie. 


3 komentarze:

  1. Bardzo białkowy ten gulasz :) Myśli Pan, że można zawekować go? w sensie zagotować większą ilość, poprzekładać do słoików, żeby zawsze był pod ręką w razie potrzeby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować poddając go pasteryzacji w piekarniku :)

      Usuń
  2. Bardzo białkowy ten gulasz :) Myśli Pan, że można zawekować go? w sensie zagotować większą ilość, poprzekładać do słoików, żeby zawsze był pod ręką w razie potrzeby?

    OdpowiedzUsuń