Dzisiejszy wpis z powodu mojego wyjazdu do Szczecina, nie będzie zbyt rozciągnięty ( tak jakby kiedyś był ). Postaram się bardzo szybko i w sposób prosty przekazać Wam sposób na wykonanie indyjskich SAMOSA, które są przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, których i ja nie zapomniałem solidnie potraktować przyprawami.
CIASTO :
- 450 g mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- ok. 200 ml. ciepłej wody.
FARSZ:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 100 g groszku zielonego,
- 1 mała cebula,
- 3 cm imbiru,
- natka pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry,
- 1 papryczka chilli,
- szczypta kurkumy,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz, sól.
- Na patelni podpiekamy kolendrę oraz kmin rzymski, po czym wrzucamy je do moździerza i solidnie je rozgniatamy.
- Na rozgrzany olej wrzucamy, posiekaną cebulkę, a po jej zaszkleniu wrzucamy, imbir oraz kmin, kurkumę, oraz kolendrę.
- Smażymy chwilę po czym dodajemy ziemniaki oraz groszek. Taką zawartość smażymy około 15 minut.
- Odstawiamy patelnie na bok, skrapiamy zawartość sokiem z cytryny i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki ( nie wszyscy w domu tolerują kolendrę, która powinna się znaleźć w przepisie)
- Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków, wałkujemy i wycinamy z nich koła, które dzielimy na półksiężyce. Na środek nakładamy farsz i dokładnie zamykamy nakładając krawędzie na siebie lub jak klasyczne pierogi.
- Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym głębokim oleju . Dosłownie przez kilka sekund.
Jeśli wdarł się jakiś błąd, przepraszam najmocniej, ale tempo pisana było zawrotne.
Jadłam takie w indyjskiej knajpie niedaleko domu, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńCzytając doznałam ślinotoku. Samosy kiedyś zrobiłam z 10 lat temu, dostałam na ulicy książkę pt Kuchnia Kryszny. Jadłam po raz pierwszy na Targach podczas jakiejś wystawy, krysznowcy krążyli i częstowali wegańskimi potrawami, wśród nich były właśnie samosy. Pamiętam swój zachwyt i smak tych samosów do dzisiaj.
OdpowiedzUsuńmozna dodac innej maki?
OdpowiedzUsuńsuper się sprawdza mąka z cieciorki
Usuńile samosow wyjdzie mniej wiecej z tego przepisu? bede robic, dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuń