niedziela, 17 maja 2015

SZPARAGI W NALEŚNIKU I SOS NL

Zdaje sobie sprawę, że dzisiejsze danie, raczej nie jest propozycją na niedzielny obiad, ale na pewno nadaje się jako świetna przekąska. Totalnym HITem okazał się sos holenderski, do którego robiłem 2 krotne podejście i za każdym razem kończyło się to klapą. Suma porażek jednak została wyczerpana i przestałem zaglądać do przepisu i posiłkowałem się tylko poradami KZK ( ważne są proporcje i czas miksowania ). Efekt będzie można zaobserwować poniżej, gdyż właśnie przechodzę do przekazania Wam receptury :)


NALEŚNIKI - Przepis na naleśniki możecie znaleźć w linku. Do swojej wersji naleśnika dorzuciłem 3 łyżki sezamu wcześniej uprażonego. 
SZPARAGI - Myjemy szparagi, po czym odłamujemy zdrewniałe końcówki, gotujemy w lekko osolonej i "dosłodzonej" wodzie przez około 10 minut. 



Teraz należy przejść do najbardziej istotnego składnika całego dania jakim jest sos holenderski. 

  • 1/2 szklanki mleka sojowego;
  • 1/2 szklanki delikatnego oleju;
  • 2 łyżki octu jabłkowego;
  • płaską łyżeczkę kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli kala namak ;
  • 1/4 średniej cebuli. 
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych;
WYKONANIE :
  1. Mleko i ocet wlać do blendera i miksować przez około 2 minuty.
  2. Dodać sól, kurkumę,  płatki drożdżowe i miksować przez około 10 minut.
  3. W ostatniej fazie, bardzo cienkim strumieniem wlewać olej nie przerywając miksowania. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji lekko rozrzedzonego majonezu. 
  4. Na końcu dodajemy poszatkowaną cebulę i miksujemy przez około 1 minutę. 

Szparagi układamy na naleśniku, zawijamy w rulon i polewamy sosem holenderskim. Podajemy ze świeżym, pokrojonym szczypiorkiem i bez opamiętania zajadamy się tym smakołykiem. 

1 komentarz: