niedziela, 24 maja 2015

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Niedzielny obiad wczoraj nie był klasykiem, dlatego wieczorem postanowiłem to naprawić i wrzucić na ruszt klasyczny placek drożdżowy z owocami. W związku z tym, że miałem kilka zaległych łodyg rabarbaru i parę sztuk truskawek, bardzo szybko się to poskładało w jeden spójny element i plan był gotowy do realizacji. Nie przeszkadzała mi nawet późna godzina powrotu do domu. Cały dzień spędzony na słońcu naładował akumulatory do granic możliwości, więc nie miałem problemu by zaszaleć w kuchni przed snem. 


CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 75 g cukru trzcinowego,
  • 250 ml mleka migdałowego,
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron.
KRUSZONKA :
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron. 

  1. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, odrobina mleka, mąki oraz cukru. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły.
  2. Po kwadransie dodajemy do drożdży pozostałe mokre składniki i mieszamy je z mąką i cukrem.
  3. Ugniatamy dokładnie ciasto i odstawiamy je na 30 minut. 
  4. Po upływie 30 minut rozkładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem i układamy na cieście owoce ( rabarbar + truskawki ). Wszystko posypujemy kruszonką, którą uzyskamy po wymieszaniu mąki, cukru oraz oleju. Odstawiamy na kolejne 30 minut. 
  5. Pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 


Tak niewiele pracy, a tyle radości z powodu zwykłego placka drożdżowego. Nie omieszkałem się uśmiechnąć sam do siebie, gdy podczas porannej kawy  w pracy, mogłem się delektować świeżym wyrobem cukierniczym. Polecam wszystkim takie poranne słodkie napędzacze. Dzień dobry, smacznego :)

2 komentarze:

  1. Hej.
    W jakiej formie piekłeś to ciasto.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej.
    W jakiej formie piekłeś to ciasto.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń