Jeszcze kilka miesięcy temu, nie wyobrażałem sobie sushi bez łososia, czy też halibuta, a dziś serwuję wegańską wersję japońskiego specjału i nie zamieniłbym jej na żadną inną. Na pomysł oryginalnego obiadu wpadliśmy z KZK wczoraj w godzinach wieczornych, więc dziś nie pozostało nic innego jak przystąpić do działania. Nie będę się rozpisywał, wypełniając pustym gadaniem wstęp, przejdę od razu do rozwinięcia tematu i prezentacji tego czym zachwycałem się w trakcie dzisiejszego posiłku .
SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie ryżu do sushi 400 g ( 2 szklanki ),
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- nori,
- por,
- marchewka,
- papryka czerwona,
- ogórek zielony,
- bazylia,
- awokado,
- tofu wędzone,
- majonez wegański,
- wasabi,
- sos sojowy.
Celowo nie umieściłem ilości składników wypełniających rolki, gdyż ciężko jest określić ile zużyłem. Na pewno jutro będę miał box warzywny do pracy z nadmiarem warzyw, które dziś przygotowałem do sushi. Poniżej postaram się pokrótce przedstawić, przygotowanie sushi dla tych, którzy jeszcze tego nie robili, a osoby dla których to nie pierwszyzna mogą sobie odpuścić lekturę.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płuczemy go tak by woda była krystaliczna. Na 1 szklankę ryżu, dajemy 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez 2 minuty na normalnym ogniu,następnie zmniejszamy gaz i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Do ugotowanego ryżu dodajemy wystudzoną łączoną wcześniej na ciepło mieszankę octu ryżowego, cukru oraz soli. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki warzywne kroimy w cienkie słupki.
- Nori układamy na bambusowej macie ( błyszczącą stroną do dołu).
- Układamy na 3/4 powierzchni ryż.
- Smarujemy majonezem,
- Układamy warzywa, tofu, lub jakieś inne wybrane przez nas dodatki.
- Chwytamy matę i rolujemy, delikatnie przyciskając.
Powyższy przepis dotyczył wykonania FUTOMAKI, by wykonać URAMAKI widoczne na zdjęciu, z ryżem w wierzchniej warstwie. Musimy wykonać jeszcze jedną czynność. Przed przystąpieniem do układania warzywnych składników, układamy na całej powierzchni ryż i przykrywamy folią stretch. Odwracamy nori do góry nogami , i wykonujemy czynności tak jak przy FUTOMAKI.
Wiem, że opis wykonania nie jest zbyt dokładny, ale osoby które znają sushi poradzą sobie świetnie z jego wykonaniem. Osoby, które jeszcze nie wykonywały sushi zachęcam do zadawania pytań, być może będę potrafił pomóc w bezpośredniej konwersacji. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz