poniedziałek, 31 października 2016

CUKINIA FASZEROWANA SOCZEWICĄ I SOSEM Z BATATÓW

Przechodziłem obok nich kilka razy i za każdym razem mój wzrok uciekał w ich kierunku, lustrując wyeksponowane krągłości. Starałem się wzrok wbijać w produkty, które nie przyciągały w tak nachalny sposób, ale nie dało się. Wbrew swojej woli, cały czas powracałem, do tego samego regału i powstrzymywałem dłonie, by nie działały bezmyślnie. W końcu nie wytrzymałem i dopadłem do tych krągłości napędzających machinę wyobraźni. Bez opamiętania, zacząłem je dotykać, gładzić, doprowadzając się do niesamowitego ślinotoku. Musiałem wyglądać co najmniej dziwnie, gdyż Pani obsługująca dział warzywny, przystanęła i zrobiła minę jakby właśnie skończyła konsumpcję cytryny. Stałem tak jeszcze przez chwilę i nie zwracałem uwagi, na ludzi, którzy patrząc na mnie potykali się o skrzynki z pomidorami i opluwali mnie wzrokiem. Przecież nie obnażałem się publicznie, ani też nie nagabywałem nikogo namawiając do niechlubnych poczynań. Nie wiedziałem, skąd to zażenowanie wśród obserwatorów. Stałem przy skrzynce z warzywami i dzierżąc w dłoni dwie okrągłe cukinie, zastanawiałem się, co przyrządzić na obiad. 



SOS Z BATATÓW:
  • 1 batat,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz
  1. Bataty obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę podsmażamy z czosnkiem.
  3. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. 
  • 1 puszka soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 cukinie okrągłe,
  • olej z pestek winogron.
  1. Odcinamy górę cukinii i łyżeczką wyciągamy wnętrze warzywa. Odkładamy miąższ na bok i posypujemy solą. 
  2. Na oleju z pestek winogron, podsmażamy cebulę i czosnek.
  3. Wnętrze cukinii płuczemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania płynu. 
  4. Dodajemy na patelnię pomidory, oraz soczewicę. Doprawiamy. 
  5. Smażymy do momentu zredukowania płynów.
  6. Do wydrążonej cukinii, wciskamy farsz do połowy, po czym przekładamy sosem z batatów i ponownie wkładamy farsz z soczewicy. Wszystko wykańczamy sosem z batatów. 
  7. Pieczemy przez około 30 -35 minut w temperaturze 180 stopni. 


Choć propozycji na wykonanie cukinii faszerowanej, są w sieci tysiące, opcja z batatowym sosem, urzekła mnie najbardziej. Zamienność składników oczywiście jest dozwolona i nie musicie się sugerować tym, że wykorzystałem puszkowe produkty. Jeśli dysponujecie większą ilością czasu, oczywiście zachęcam do użycia świeżych składników. Życzę miłego dnia, oraz smacznego :)

2 komentarze:

  1. Brzmi pysznie. Jak zawsze :) Ale czy można zastąpić czymś płatki drożdżowe bez szkody dla smaku? Pozdrawiam, I

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja własnie uczyniłam, zaraz wielki test... na razie farsz smakuje pysznościowo

    OdpowiedzUsuń